Женски сексуални митове

Митовете – това са истории, родени от човешки опит и литературни образи, в които определени еротични тенденции са въплътени в човешките отношения и психологията на половете.

Митовете представляват особена форма на съзнание, сложно социокултурно явление, включващо съответстващ на дадената култура светоглед, жизнени ориентири, механизми и форми за усвояване на социалното битие. Особеност на мита е, че той е органично вплетен в битовото функциониране на дадено общество.

Днес ще ви разкажа за най-популярните митове, свързани с женската сексуалност.

Мит #1: „Жените са нимфоманки.“

Този мит се състои в твърдението, че жената по дефиниция е ненаситна. За един мъж да я задоволи е най-трудният проблем – тя не само винаги може, но и винаги иска. Най-интересното е, че въпреки факта, че мъжете обикновено са по-агресивни в сексуалната сфера (99,9% от сексуалното насилие се извършва от мъже), на дълбоко ниво много мъже под влиянието на този мит изпитват страх от жените. В науката това се нарича „гинекофобия“.

Разбира се, има реални прояви на този мит, но това е по-скоро патология. Нимфоманията е болезнен проблем, когато либидото е изразено и жената не получава разрядка. Ако жената е здрава и сексуалните отношения с нея са хармонизирани (за нея е избран „ключ“), тогава фактът, че е невъзможно да я задоволи, е чист мит.

Мит #2: “Ако жената води целомъдрен начин на живот, тогава тя има тясна вагина. И обратно.”

Размерът на влагалището при всички жени е приблизително еднакъв – то трябва да пропусне главата на бебето по време на раждането.

Когато партньорите са интимни, мъжът чувства не размера, а мускулният тонус, който зависи от начина на живот, спорта, а също и от специална интимна гимнастика.

Тонусът на вагиналните мускули не зависи от броя на партньорите, това е по-скоро въпрос на женска физиология.

Мит #3: “Ако жената изпитва само клиторален оргазъм, това означава, че е инфантилна и не е зряла.”

Да, според теорията на Зигмунд Фройд оргазмът на жената се разделя на клиторален и вагинален. Първият тип оргазъм е началото на развитието на сексуалността на жената. След това, когато жената порасне, тя получава вагинален оргазъм и това е оргазмът на зряла жена.

И все пак, съвременните учени доказаха, че това е напълно погрешно. Да, повечето жени получават оргазъм от стимулация на клитора, но това не означава, че не са зрели – това е просто физиология. Клиторът има удоволствена функция.

Мит #4: “Жените мислят по-малко за секса, отколкото мъжете.”

Една от най-любопитните статистики, свързани със сексуалността, гласи, че всеки трети потребител, който гледа еротика в интернет, е жена. Всички данни показват, че жените са водещи и в броя на изтеглянията на еротична литература.

Не че жените се интересуват по-малко от секса. По-скоро женското либидо е чувствително към по-широк спектър от стимули: думи, образи, звуци, жените са по-възприемчиви към социалните очаквания. И често на жените им е трудно да признаят, че искат секс не по-малко от мъжете.

Мит #5: “Жените не могат да достигнат оргазъм, защото техният партньор е безполезен любовник.”

Разбира се, партньорът може да помогне на жената да постигне оргазъм, но в крайна сметка много зависи от самата нея. Ако по време на секс жената се концентрира върху еротични мисли и усещания за тялото, ако познава тялото си и може да насочи партньора си, тогава е по-вероятно да получи оргазъм.

Колкото повече една жена се фокусира върху небоядисания таван или си мисли как къщата се нуждае от ремонт, толкова по-призрачни са шансовете й да се кулминира и това не зависи от нейния партньор. Сексуалното удоволствие зависи от комбинация от сензорни и психологически сигнали. Мозък и нервна система контролират жлезите и гениталиите, като по този начин влияят върху степента на сексуално желание и оргазъм. Самата жена е отговорна преди всичко за своя оргазъм.

 

А вие чували ли сте някои от тези митове? Споделете с мен на лично съобщение в профилите ми в социалните платформи Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.  Ако темата за човешката сексуалност ви е интересна не пропускайте да прочетете и другите статии в моя блог.