Нещо любопитно за мен

Защо точно сексология?

Родена съм през 1972г в гр. Варна и съм от поредното поколение, лишено от сексуално ограмотяване. Когато пораствахме не се водеха разговори за предстоящите промени по време на юношеството. Бяхме оставени сами да търсим информация за половите различия, гениталиите, сексуалното влечение, секса, интимността, мастурбацията, менструалния цикъл, промените в настроенията и други. В семейната библиотека у дома, както и масово по това време, отсъстваше книгата на Зигфрид Шнабл „Мъжът и жената интимно“ издадена в България 1979г. Години по-късно разбрах за съществуването й. Това за времето си, а и до близкото минало, е била една от малкото книги, в която се разглеждат интимните отношения между мъжа и жената и се ползва научна сексологична литература.

Търсихме своите си отговори на това какво се случва с нас, със съучениците в класа, с приятелите от компаниите. Да обсъждаме темата с учителите беше абсурдно, с родителите немислимо. По това време, родителите ни питаха дали са ни изпитали в училище точно в момента, в който по телевизията имаше сцена с целувка. Нямаше списания на свободна продажба, нито видео, а за компютри, интернет и YouTube да не говорим. Тогава на помощ дойде информация от съучениците и по-големите братя и сестри (все изключително „компетентни“), особено от тези, които учеха медицина – с часове разглеждахме атласите по анатомия в раздела полова система.

Любопитството ми към темата е отдавна, интереса ми за половото възпитание се породи, когато като родител се наложи да търся отговори на поредица безспирно задавани от дъщеря ми въпроси. След това от приятелите й, през годините от моите приятели, а в процеса на работа и от пациентите.

По време на многобройните ми и дългогодишни обучения в сферата на психологията, темата за сексуалността – как тя влияе върху себеоценката, себевъзприемането, себереализацията, в междуличностните взаимоотношения, връзката с образа на тялото и не на последно място върху създаването, отглеждането и възпитанието на децата – не се изучаваше. Да, говорехме за интимност, повече под форма на грижа, споделени отговорности, умения за разрешаване на конфликти – но не и за това, какво се случва със сексуалното себепреживяване, какви са желанията и фантазиите, дали да се споделят с партньорите, каква е опитността в секса, изпитва ли се тревога, страх, вина, обида, обърканост, отвращение, удоволствие и оргазми.

В търсене на отговори търсех и посещавах различни програми по сексология в чужбина. Възможността в България да изучавам „Сексология“ дойде от Пловдивския Медицински Университет, за което съм изключително благодарна!

Идеята за повишаване на сексуалната грамотност сред българските мъже и жени е посята преди три години, след обучение за повишаване на квалификацията ми в чужбина. Преди година се запитах, как бих могла за свържа познанията и опитността ми в психологията, сексологията и астрологията, да ги обвържа във формат, който се отнася до личността и взаимоотношенията.

Така се роди авторската ми програма „Сексуалност и индивидуалност“ – разговори с Габи Петрова, в която акцента е върху половото ограмотяване на база синтезирани съвременни научни и практични знания за мъжката и женската сексуалност, сексуалните отношения между хората, разясняване на терминологии, отговори на задавани въпроси, дискусии.

Това е проект, който се развива, адаптира, променя и расте. Обещала съм си да се грижа за него и да бъда ангажирана от цялото си сърце и душа. Ще се радвам на последователи и съмишленици!

Интересни факти за мен

 • Съпруга и майка;
 • Икономист, психолог, сексолог, астролог;
 • Психолог-консултант при възрастни и тинейджери;
 • Специалист при индивидуално и фамилно консултиране, работата с двойки, фирмен консултант;
 • Водеща на терапевтични групи и групи за личностно израстване;
 • Създател на авторска програма : „Сексуалност и индивидуалност – разговори с Габи Петрова“;
 • Автор на научни статии и монография на тема „Алекситимията и Емпатията в консултирането“;
 • Лектор на обучителни семинари по теми свързани със сексуалността, интимността и индивидуалността, сексуална грамотност при възрастни, деца и подрастващи;
 • Онлайн водещ на тренинги включващи образователна, практична и терапевтична част;
 • Интегративен и индивидуален подход на работа;
 • Екипна работа с лекари специалисти;
 • Научен редактор и преводач на кн. „Близост – книга за добрия секс“ изд. Стено, 2021