Видове лубриканти

С напредването на възрастта, нивото на естроген в тялото на жените намалява, което оказва влияние върху тъканите и в резултат може да доведе до болезнена пенетрация. За да избегнете тези неприятни усещания по време на полов контакт, можете да използвате различни видове лубриканти. Но как да разберете кой точно да използвате?

Лубриканти на водна база

Лубрикантите на водна база са ефективни, достъпни, евтини и са добро решение, когато се използват с презервативи от латекс и секс играчки. Не оставят следи, но много бързо се абсорбират и изсъхват, което води до най-голям риск от раздразнение. Можете да се открие такъв вид лубриканти почти навсякъде дори и в големите вериги супермаркети.

Лубрикантите на водна база освен водата, съдържат парабени и различни олия, има и такива със съдържание на глицерин, които им дава леко сладък вкус и такива без глицерин, които могат да имат горчив вкус. Независимо че имат своите си предимства изсъхват бързо, започват да лепнат и може да се наблюдава негативен ефект, промени РН на влагалището и последваща инфекция, особено при ползване на такива с глицерин.

Лубриканти на силиконова основа

Добре е дамите, които са склонни към развитие на инфекции да използват лубриканти на силиконова основа. Те запазват влажността си по-дълго и издържат повече от тези на водна основа. По-добри са за хора с чувствителни полови органи и е препоръчително, когато е необходимо, да се използва многократно и периодично да се добавя още лубрикант по време на половия акт. Лубрикантите на силиконова основа също не повреждат презервативите и секс играчките, могат да се ползват и във вода.

Важно е да се знае, че трудно се отмиват и не трябва да се ползват със силиконови сексуални играчки, понеже могат да ги разградят.

Хибридни лубриканти

Съществуват и комбинирани лубриканти, така наречените хибридни – такива, които са както на водна, така и на силиконова основа. Те също са съвместими с латексови презервативи и сексуални артикули. Добре е да знаете, че те са по-устойчиви и по-приятни за използване.

Не препоръчвам!

Разбира се, има и лубриканти, които не бих препоръчала да използвате при проникващ секс, тъй като те увеличават размножаването на бактерии, трудни са за извиване и често късат латексови презервативи. Това са лубрикантите, които са на основата на натурални или синтетични масла.

На раздразнена или суха лигавица, най-добре биха повлияли лубриканти, които съдържат хиалуронова киселина или алое вера.

Важно е да се има предвид, че ако искате да забременеете, да търсите лубрикант, който не пречи на движението на сперматозоидите. При ползване на презерватив да се избягват лубриканти на мастна основа. При ползване на секс играчки да се ползват лубриканти на водна основа. При предразположение към гъбични инфекции да се избягват лубриканти с глицерин. При сухота на влагалището да се ползват силиконови лубриканти.

Преди да вземете решение, какви лубриканти да използвате е желателно да се посъветвате с вашия гинеколог.

Ако ви стана интересно, не пропускайте да прочетете и другите статии в моя блог. За ежедневна доза полезна и любопитна информация, свързана с темата сексуалност, последвайте и профилите ми в социалните канали FacebookInstagramLinkedIn и YouTube.

Имате нужда да поговорите с някого на четири очи? Моите индивидуални и семейни консултации са идеалното средство за обсъждане и разрешаване на конкретен личен проблем от всякакво естество. Свържете се с мен за опознавателен разговор, в който ще се запозная с вашата конкретна ситуация и ще поговорим за възможните решения. Нека поговорим.