Не мога да забременея

Трудността двойката да има дете, ако го желае

И двамата партньори преживяват този период много травматично. В началото подхождат по-небрежно, като започват да правят секс без да се пазят, с идеята: „ако се получи, е добре дошло“.

Ако обаче не се получи, започва постепенно да се включва тревожността, започват да се купуват тестове за овулация и да се следи точно периода, който е най-добър за забременяване. След което идва ред на “седмиците на надеждата”. Това е период от около две седмици, през които двойката се надява, че може би опитът е успешен. Докато не дойде поредният месечен цикъл на жената, с който често идва и голямото разочарование.

Когато се прави секс с цел репродукция, удоволствието отстъпва назад, защото има цел, а именно, поява на наследник. Ако неуспешните опити се повтарят месеци наред, а при някой хора и година- две, това може да доведе до отчуждаване на двойката от тяхната интимност.

Мъжете се възприемат като обект за донорство и започват да се чувстват виновни, че не могат да заплодят партньорката си. Разбира се, това оказва влияние и върху мотивацията им, себеоценката им, себевъзприятието им, което от своя страна би могло да доведе до отчуждаване, до умишлено отлагане или избягване на сексуален контакт (като предпазна мярка от бъдещо разочарование), фокусиране върху алкохол, хоби, работа, купони с приятели и други. Случва се дори да търсят възможност да се докажат, че могат да имат деца при други партньорки.

От друга страна, жената в този период започва да става много тревожна и фокусирана върху това, дали е забременяла или не. Ако резултатът е отрицателен, тя изпада в депресивни състояния. Така, този цикъл се повтаря всеки месец.

Следващата крачка е търсене на причината (в мен или в него/нея), ходене по изследвания, резултати, преживяване на резултати, среща с лекари, които или казват, че няма физическа причина, която възпрепятства забременяването , или че има такава в някой от партньорите и какво биха им предложили. Това също е много тежък период за двойката от психологична гледна точка. Ако партньорите не си говорят, ако не намерят добра подкрепа един в друг или при специалисти, много често кризата води до раздели, понеже някой все се чувства виновен, че не е задоволил потребността на другия, че другия е жертвал мечтата си в името на любовта и това да остане с партньора си. Неща, не изговорени, които оказват отпечатък в отношенията.

Тук може да добавим и допълнителната ангажираност на близки, роднини и приятели, които все задават болезнени въпроси като:

„Какво се случва, няма ли да имате дете?“

Разбира се, влияние оказва и ситуация, в която всички приятели на двойката вече са родители или очакват дете, както и факта, че по улиците се разхождат много родители с деца или бременни жени, с което кризата се задълбочава.

Поява на дете

Tова е период, който е много стресиращ и за двамата партньори. Всичко е толкова ново – от самата мисъл, че ще имат дете, тревогите покрай бременността, жилищните проблеми, готовността да бъдат родители, как ще се справят финансово, готови ли са да поемат тази отговорност, дали ще бъдат добри родители?

Стотици въпроси, които не намират отговори. В този период жената често е фокусирана върху бременността, промените и усещанията в тялото си, от което мъжа започва да се чувства леко изолиран. Бъдещите татковци споделят, че понякога се чувстват виновни за неразположението на партньорката им. Когато я гледат как пъшка, охка, как се променя физически, се чувстват много безпомощни. Мъжете, които не са научени да изразяват чувствата и емоциите си „защото са мъже“, много често се фокусират върху това да работят повече, за да осигурят по-добри условия за бъдещото им нарастващо семейство. Често жената приема това като липса на внимание, неглижиране на състоянието й, бягство от отговорност. Така конфликтът е налице още преди появата на малкото човече. След раждането всичко вече е променено – за майката фокусът е единствено и само детето, а бащата остава на заден план. Така описаната ситуация може да продължи години.

Какво се случва със женската сексуалност след поява на дете в двойката?

В повечето случаи жени споделят, че им е много трудно да се върнат към полова близост след раждане, което се дължи на следните причини:

 • Умора и повишени нива на стрес и тревожност от новата роля на майка;
 • Хормонален дисбаланс, който води до понижение във влечението;
 • При кърмещи жени, пролактинът, който поддържа кърмата, заедно с много други функции, е антагонист на сексуалните функции, тъй като бебето трябва да се храни;
 • Промяната в усещанията и в ерогенните зони;
 • Болки след раждане;
 • Усложнения възникнали по време на раждане или по време на кърмене;
 • Не харесване на тялото си и преживяването, че не са сексуално привлекателни;
 • Страх от болка и повторна бременност;
 • Имало е тежка бременност, по време на която сексуалната близост е била ограничена и след раждане минава много време, докато жената отново се отпусне;
 • Част от жените споделят за птоза на органите в малкия таз след бременност, което води до леко изпускане на урина при носене на тежко, кихане, кашляне, интензивен смях. Тези жени не смеят да споделят проблема си и се възприемат като инвалиди, а не знаят, че ако не всяка втора, то всяка трета жена има подобно оплакване.
 • Други.

Това са част от споделените причини, поради които на момичетата им е трудно да се върнат към интимната близост след раждане. И на двамата партньори им е необходимо да се съобразяват с режима на малкия Голям човек, да се наслаждават един на друг много по-рядко и за много по-бързо време.

Има и друг тип жени, за които не е проблем да правят секс по време на бременност, и веднага след раждане. При тях се съхранява половото влечение и желание, а дори може да се засили още  повече – тези жени не са обект на разговора ни днес.
Правенето на секс по време на бременност и след раждане, ако не е противопоказно по предписание на наблюдаващ лекар, е нормално явление, но разбира се, че зависи от усещането на партньорите. Това, което е важно да се знае е,  че по време на сношение, не трябва да има болка и сексуалният акт трябва да се случва задължително и само с взаимно съгласие.

Какво се случва с мъжката сексуалност след появата на дете в двойката?

Част от татковците се впускат да помагат в отглеждането на детето. Отдадени на емоционалните преживявания те също губят влечение и желание.
Други започват да изискват да получат отговор (на желанията и очакванията си) от партньорките си на всяка цена.
Трети започват да ревнуват от бебето и да се държат като малко сърдито дете, което си иска вниманието и постоянно може да мрънка и да недоволства, че не го получава.

Къде е проблема между партньорите?

Отново стигаме до това, доколко са искрени в общуването си партньорите, до умението да се казва и да се приема НЕ. Когато жената обясни на мъжа, от какво има нужда, когато сподели какви са страховете й, преживяванията й, нагласите й, когато мъжа от своя страна обясни как той се чувства и какво той преживява от появата на детето и от новата роля да бъде родител – тогава в двойката започва да има хармония. Разбират, че могат да бъдат близки не само при наличие на проникваща интимност, а и чрез друг вид интимност.

Потърсете помощ, когато се нуждаете от нея!

Не се притеснявайте да ме потърсите за съвет или подкрепа, ако сте изправени пред някои от проблемите, за които статията информира. Вярвам, че всеки проблем има своето решение, нека го открием заедно!

Последвайте профилите ми в YouTube, Facebook и Instagram за още полезни и интересни съвети, свързани с темите психология и сексология.