Сексуалното влечение

Как в двойката да съхраним сексуалната връзка?

Основния измерител за сексуално благополучие е удоволствието! Не е от значение къде, как и колко често правите секс, колко оргазма получавате, а дали секса, който правите ви харесва или не. Защо да иска някой секс, ако той не му харесва.

Добре е партньорите да разговарят на темата и да си изяснят какво искат да получат от сексуалния контакт. Често се търсят удовлетворяване на различни потребности чрез сексуален контакт. Това кара единия да „преследва“ а другия да се чувства „длъжен“, което намалява желанието.

За една връзка е необходим контакт между партньорите – емоционален, физически, интелектуален или еротичен.

Дисфункциите в сексуалната сфера могат да бъдат от различно естество.

При жените могат да са свързани с достигане на оргазми, понижаване на влечението, липса на удоволствени преживявания и други. При мъжете – с нарушения в ерекцията и преждевременна еякулация.

Това е причина, голяма част от хората с такъв вид нарушения, да не се обръщат за помощ или консулт към лекар – сексолог, който трудно би могъл да разбере причината за дисфункциите. Защото причини за повечето дисфункции не са свързани с анатомичните изменения на половите органи. Те са свързани с определени преживявания, с емоционалната сфера на човека.

Основните проблеми в сферата на сексуалността са свързани с психиката.

Логично е, тези въпроси да се разглеждат от психолог. Тук трудностите могат да произлязат от това, че психолога добре работи със сферата на психиката, но има вероятност да не разбира от анатомия и физиология на половата дейност, да има свои собствени представи за това, какво е „нормално“.

Така се случва, че от гледна точка на лекаря, може да става въпрос например за ендокринни проблеми, а от гледна точка на психолога да става въпрос за емоционални преживявания. Психолога да не взема под внимание здравословния проблем. Такова разцепване между медицината и психологията е във вреда на клиента. Затова е необходимо да се работи в екипи (лекари и психолози), психолозите да бъдат квалифицирани при работа със проблеми свързани със сексуалността. При нужда да насочват към лекари, като се отчитат настъпилите промени от всички специалисти, и клиента се лекува комплексно.

Основни оплаквания при психолога-сексолог.

Мъжете често се оплакват от нарушение в ерекцията, недостатъчна продължителност на половия акт, преждевременна еякулация, намаляване на желанието и влечението.

Жените от своя страна, се оплакват от отсъствие на наслада и недостатъчно удоволствие. Те сякаш имат фантазии за това което трябва да бъде по друг начин, а не по начина по който им се случва на тях.

Всички оплаквания могат да бъдат сведени до един основен – „Нормален ли съм?“.

Проблема е, че повечето хора, в детството си не са били запознати с въпроси, касаещи сексуалността. Набавяли са си информация през различни долнопробни, нямащи много общо към действителността източници като жълти списания, порно филми, разкази на по-големи братя или сестри, връстници. Затова днес, повечето клиенти са подвластни на различни митове, свързани със сексуалността.

Какво стои зад трудностите при сексуален контакт?

Като правило стоят преживявания, свързани с детството, подрастващата възраст, родителското възпитание, първия сексуален контакт, където е имало много травматизация, първите неуспешни опити при сексуален контакт. За съжаление повечето от жените, които изпитват трудности в сексуална сфера имат в анамнезата си сексуална травма. Такава могат да имат и мъжете, но по-често в практиката ни се случва жени да споделят за това. В такива случаи темата за сексуалното функциониране отстъпва и основна цел на терапевтичната работа става преработване на сексуалната травма, консервираните чувства и телесните усещания, които са останали.

Ако клиента иска да проработи само сексуалната сфера в живота си му разясняваме, че това е невъзможно, т.к трябва да намали нивото на стрес в живота си, да се научи да се справя с него, да се погрижи да създаде удовлетворяващи отношения, да разреши други проблеми.

Ако подрастващия усети хомосексуални импулси?

Когато подрастващите усетят в себе си хомосексуален импулс, той попада в ситуация на тежък вътре личностен конфликт. Причина за това е, че в него се появяват две корено противоположни тенденции – от една страна има проблеми с хомофобия (омраза, пренебрежително отношение, нетърпимост към хомосексуалните), от друга има хомосексуално влечение. В първия случай психолога-сексолог работи с вътре личностния конфликт и с неговите последствия.

Как се работи с трансджендъри?

При Трансджендърите или транстполовите хора, полова идентичност не отговаря на телесния им пол и на пола, който им е приписан при раждането, затова първо се проработва травмата. Голяма част от тях са в състояние на хронично пост травматично стресово разстройство. Работим с преживяванията им, поставяме устойчиви граници, които клиента да удържа, т.к след края на терапията травматизацията не престава, тя е за тях всеки ден. Друга травма при тях, не при всички, е преживяването за телесно неудовлетворение, имат силни чувства свързани с образа на тялото. Изпитват срам, отвращение, ненавист, самонараняване. Затова се работи с образа за тялото.

Как се работи с проблема вагинизъм?

Вагинизма е неволен спазъм на влагалишните мускули и тазовото дъно, което прави половия акт (проникването) невъзможен. Той се повлиява много добре от психотерапия. Отново се работи с травмата, ако я има, защото може да бъде от сексуално или медицинско насилие. Ако няма травма, има фобия от проникване, голям страх внушен преди половия акт. Ако например момичето е чувало, че проникването е свързано с много болка, кръв и неприятни усещания.

Затова първо се проработват травмите или страховете, след което се дават телесни упражнения, които дават добри резултати.