Разводът: влияние върху децата

Как разводът на родителите влияе върху децата им от гледна точка на бъдещата им сексуалност?

Разводът е една от най-сериозните и трудни психологични кризи в живота на съвременните деца.

Според експерти, за последните 25-30 год. постоянно нарастващият брой на  разводи и на деца, живеещи само с един родител, се е утроил. 45% от американските деца, на възраст под 18 год., преживяват драмата, свързана с развод на родителите.  Често хората съзнателно избират ролята на сам родител или са поставени в тази ситуация  след прекратяване на брачните отношения.

Какви са най-честите причини за развод?

Сред най-често срещаните причини за развод са изневерите, жестокостта и насилието, както и стерилитет и безплодие, личностни и поведенчески прояви – ревност, мързел, сексуално пренебрегване, отсъствие от дома и много други. Има и друг аспект, при който на фона на масовото потребление е много по-лесно да сменим партньора, отколкото да положим усилия и да преодолеем кризите в партньорството.

Период от 25-30 год. е много кратко време, за да се правят анализи на база проучвания, понеже децата на разведените родители все още не са преминали през всички жизнени цикли. Най-големите от тези деца може да са на възраст около 35-40 год.

Никой не може да каже до какво ще доведе това със сигурност, но специалистите са обезпокоени, че не-устоите на семейството ще окажат нестабилност на много други социални отрасли.

Как влияе развода на психосексуалното развитие на детето в дългосрочен план?

От наблюденията ми, тези деца изпитват сериозни социални и сексуални проблеми. Стават агресивни и объркани в половите си роли. Често са обект на враждебно отношение от страна на някой от родителите си.

Един развод нарушава устоите на детето, неговата сигурност, и тук вече всичко зависи от интелигентността на родителите. За някои деца тази раздяла, независимо, че е свързана с болезнени промени, може да е безкраен кошмар, в който те да не разбират защо са въвлечени. Смяна на жилища, училища, квартири, населени места, финансови ограничения, обиди, нападки, гняв, грозни думи, социални служители, съдебни решения, режими на виждане …. децата са участници и потърпевши. Това често поражда агресия, гняв, ярост, болка, което би се отразило в бъдещите междуличностни взаимоотношения.

Ако родителя отглежда детето си сам, това може да доведе до усещане на самодостатъчност, или на тежка форма на привързаност (вкопчване в детето от страна на самотния родител), липса на модел на полова роля на отсъстващия в семейството.

Наблюдава се раз-тормозено сексуално поведение, честа смяна на партньори, рискови прояви, несъобразителност и провокативно поведение в периода на пубертета. В по-късен етап на развитието си е възможно да имат проблем с доверието в противоположния пол, да са си изградили вярвания от типа „мъжете/жените които обичам ме напускат“. Страх и избягване на обвързване. Възможни са трудности при общуване с партньори, склонност към зависимости. Както и трудности с привързаността, страх от раздели и трудности от раздели и много други.

Тези деца са много тревожни, защото не знаят причината за раздялата и постоянно търсят отговори. Ако родителите са разделени и в конфликт, често детето става буфер между тях, настройват го един срещу друг, заплашват го, че ако обича единия, другия ще се откаже от него. Чрез финанси се опитват да заместят уж липсата на родител. Общите празници са голям кошмар за детето!

Може само да гадаем какъв живот, какво емоционално и сексуално здраве ще имат тези деца.

Важно и любопитно за родители

Добре е родителите да знаят, че:

● Когато сте решили да имате дете, партньора ви е бил важен за вас;
● Развеждате се с партньора си, а не с детето си;
● Това, че детето прилича на бившия Ви, не трябва да го кара да се чувства виновно;
● Липсата на емоционална подкрепа не се компенсира от добро образование и материални придобивки;
● Детето развива чувство на вина, че ви е трудно;
● Чувство на отхвърленост, пренебрежение, често когато порасне ще попадне в подобни ситуации;
● Децата стават жертви на родителско отчуждение, започват да вярват, че предпочитаните партньори ще са заети;
● Грешни са опитите за отчуждение на детето от „другата страна“, така отхвърляте половината част от детето.

Как да подкрепим детето, когато предстои да се разведем?

Този процес е много труден за детето и е добре да се обърне внимание на това, как то преживява раздялата, какви трудности среща и как се опитва да ги преодолее. Ако родителя не е в състояние, поради емоционално изчерпване, да е подкрепа на детето си, препоръчвам да потърсят квалифицирана и професионална помощ още преди развода.

Не се колебайте да се свържете с мен, ако се притеснявате за чувствата и емоциите на детето ви след развода. Нека поговорим за начините, по които можете да улесните този период за детето и да покажете подкрепата си по правилния начин.

Последвайте профилите ми в социалните мрежи YouTube, Facebook и Instagram, за да имате достъп до съветите ми и темите, които засягат всеки от нас. Не пропускайте и да гледате рубриката ми “ Oт Аз до Ние с Габи“, която се излъчва в предаването „Семейно време с мама Йоко“ по Code Health TV.