Мъжки Сексуални Роли

Мъжете и жените в сексуалните си взаимоотношения играят различни роли.

При нормално развитие, зрялата личност, преминала през четирите долуописани роли, успява да съчетае в себе си. При травматични събития, момчето или момичето остава „фиксирано“ на някой от етапите на психосексуалното си развитие, като последствията от това се проявяват в живота им като възрастни по различен начин, често водещ до дисхармония в партньорските отношения.

В тази статия ще разгледаме кои са мъжките роли във взаимоотношенията с жените, а именно ролите на син, брат, рицар и баща.

Ролята на син

Мъж, когото наричат „плейбой“. За него е характерно безразборен сексуален живот с цел разтоварване на стрес, отколкото преживяване на дълбоко удовлетворение. Не се обвързват и с лекота напуска сексуалния си партньор, без да дават обяснения. За тях важна и значима фигура за жена, е фигурата на майката. Затова мъжът „плейбой“ търсят жени, които биха заели фигурата на любящата, подкрепяща и прощаваща всичко майка.

Ролята на брат

Мъж, лишен от агресивност, запазил момчешкото в себе си, отнасящ се към жената по начин, по който би се отнесъл „по-големия брат към по-малката си сестра“. Внимателен, обгрижващ, готов да я защити. Обикновено всичко, което печелят внасят у дома, но имат безполов подход към жените и прехвърлят отговорността за сексуалния провал в двойката върху партньорката си.

Ролята на рицар

Мъж, обсебен от идеята за сексуалната си сила и мощ. Поведението му е напористо и агресивно, насочено към съблазняването и сближаването, без желание да се свържат и сближат с жената. След като прелъсти и се сближи с жената бързо губи интерес, понеже основната му цел е постигната, осъществил е „победата“ над жената, или приема сближаването като ограничение на свободата му. Това ограничение често го стимулира да продължи да търси нови връзки, нови цели с идеята да намери „идеалната“ за него жена. Това е така наречения „велик любовник“.

Този мъж знае как да печели средства, които за него са символ на независимост, и умело ги влага в процеса на съблазняване като демонстрират социален успех.

Ролята на баща

Мъж, който има безполов подход към жената. Ролята е възприемана най-много от строги, „твърди“ и дори садистични личности. Когато този мъж „завладее“ жена, тя престава да бъде за него сексуален обект и несъзнателно се превръща в неин „баща“, като се отнася към нея строго, изискващо, поучително като вярва, че тя трябва да му ражда деца и да се грижи за дома.
Този мъж работи много, често е много успешен в света на бизнеса защото за него редът, дисциплината, дори и наказанията са от изключителна важност. Чрез професионалната си реализация, компенсира загубата на удоволствие и радост в сексуалния и емоционален живот.

 

Важно е да се запомни, че сексуалните роли са психологически компоненти, че отразяват различни видове на поведение и че в действителност няма чисти видове роли, а те се смесват в даден момент помежду си.

Ако темата ви е интересна, не пропускайте да прочетете и другите статии в моя блог. За ежедневна доза полезна и любопитна информация, свързана с темата сексуалност, последвайте и профилите ми в социалните канали Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Имате нужда да поговорите с някого на четири очи? Моите индивидуални консултации са идеалното средство за обсъждане и разрешаване на конкретен личен проблем от всякакво естество. Нека поговорим.