Мъжка сексуалност

Как мъжете възприемат трудностите при полов акт?

Мъжете са по-скрити и потайни относно сексуалните си затруднения. Те трудно признават, че имат проблеми, особено в сферата на сексуалността.

Наложените вярвания, че трябва „винаги да му става“, „да е прав и корав“ – затрудняват възможността свободно да се говори и да се разглеждат и разрешават проблемите своевременно.

Знанието какви физиологични и психологични проблеми могат да имат мъжете, умението да се говори за това без притеснение и предлагането на ефективни решения, би позволило да се установи, помогне и стабилизира ситуацията.

В практиката ми повече мъже споделят за сексуалните си трудности, отколкото жените. Отдавам го на това, че жените не са информирани кои от оплакванията им може да отнесем към сексуални дисфункции, когато говорим за индивидуалност и сексуални дисхармонии, както и когато говорим за сексуални отношения между партньорите.

С какви проблеми най-често се обръщат мъжете?

Мъжете идват с една заявка и в процес на разговор споделят за сексуалното си функциониране, като смятат, че нещо не е нормално и го преживяват, като сериозен проблем. Повечето са убедени, че жената трябва винаги и на всяка цена да получава оргазъм, че сексуалния акт трябва да е колкото се може по-продължителен (20-25мин) и много други вярвания, чието неизпълнение се възприема като сексуална дисфункция, което е катастрофално за мъжете.

Много често сами си слагат диагноза по описани симптоми от интернет. Приемат поставената от тях диагноза за вярна, примиряват се с нея и не търсят професионално мнение, което води до задълбочаване на проблема. Като резултат избягват сексуални контакти, не споделят с партньорката проблема си от срам и неудобство. Партньорката започва да тълкува това отдръпване по негативен начин, да смята, че тя не е достатъчно привлекателна. Понеже в двойката не е прието да се говори директно на тема интимност, тя често се опитва повече и повече да съблазни партньора си. Последиците от този порочен кръг могат да бъдат пагубни за партньорските отношения.

Мъжете споделят за проблеми като промяна в еректилната чувствителност, намаляване на сексуалният им интерес, промени в характера на мастурбация.

Споделят за преждевременна или задържана (отсрочена) еякулация, нарушение в ерекцията, усещане че са ползвани за „донори на семенна течност“, преживяване, че са отхвърлени, заменени, излишни, неоценени, незадоволяващи и други.

Все по-често при мъже, обръщащи се за консултации при сексуални промени, се наблюдава СТОСН – синдром на тревожно очакване на сексуален неуспех, който е един от вариантите на тревожно разстройство по МКБ-10 F.52.2 (недостатъчна генитална реакция). Това не е еректилна дисфункция, а психологически проблем, който се състои в опасение от невъзможност да се изпълни полов акт или нарушение на способностите за пълноценното му осъществяване.

Как работите с клиенти с такива оплаквания?

Всяко оплакване или състояние се разглежда от гледна точка на био-психо-социален модел, който е в основата на сексологията. Чрез модела се установяват факторите, влияещи върху конкретното оплакване. Определяме физиологичните фактори – прием на медикаменти, хронични заболявания, травми, прием на алкохол, тютюнопушене и други вещества. Ако има рискови фактори задължително се препраща на консулт с лекар. След това определяме психологичните фактори като понижена самооценка, личен опит, нарушение във фазите на психосексуалното развитие, травми и травматични преживявания предизвикани от културните норми, страх от неуспех, отхвърляне, тревожност и други. Накрая определяме и факторите на отношенията, а именно каква е динамиката в партньорските отношения. След това, в зависимост от оплакването се използват съответните подходи за терапия, които са различни при различните сексуални дисфункции.

Кое е особеното при работа с мъже относно темата сексуални трудности?

Една от големите трудности е, че между възникване на проблема и обръщането към специалист обикновено минава дълго време. Причина за това е, че често мъжете и сексуалните партньори, като цяло, не са информирани къде да отидат, кой специалист да потърсят, как да му обяснят каква е промяната, мислят си, че ще мине от само себе си. Друг е фактът, че в страната ни са единици специалистите, към които могат да се обърнат.

Мъжете са фокусирани върху готовността и производителността в половите отношения. Идват много обезпокоени от сексуалните си трудности, тъй като промените са очевидни и за тях самите и за партньорките им.

Много от мъжете не виждат връзка между сексуалното си функциониране и психологичното си състояние, като смятат, че сексуалността им живее сама по себе си, че е безотказна, че винаги трябва да е готов, че актът трябва да е рефлекс.

Мъжката сексуалност е отражение на мъжката сила, заради което им е много трудно да говорят за сексуалната си слабост. Случва се да имат много строги сексуални сценарии за собственото си поведение, което води до големи и изкуствено завишени очаквания.

За мъжете е характерно да персонифицират проблема, без да отчитат контекста на партньорските отношения. Склонни са към сексуални тайни, свързани с фантазии, които не споделят с партньорките си поради различни причини.

В терапията са нетърпеливи, искат да получат златното хапче, готови са да се подложат на хипноза, внушения и други като смятат, че това ще оправи проблема им. Често разбират, че имат проблем, който не е биологичен, но въпреки това търсят физиологична причина.

Всеки заслужава да получи нужната му помощ

Ако имате притеснения, свързани с вашата сексуалност, както и лични проблеми от друго естество, не се колебайте да се свържете с мен за консултация.

На първата ни среща ще изготвим съвместен терапевтичен план с цел постигане на реални и измерими резултати. Тъй като всеки проблем изисква индивидуален подход, честотата на срещите ни и продължителността на терапията варира. Можете да прочетете  повече за индивидуалните ми консултации тук.

Не пропускайте да последвате социалните ми профили във Facebook , YouTube и Instagram, за да следите всички интересни теми, които разглеждам.