Сексуалната скука между партньорите

При повечето партньорски двойки настъпва временен период на охлаждане на страстите. Партньорите привикват един към друг, спонтанните сексуални изблици намаляват, започват все по-рядко да се съблазняват един друг и отношенията им стават все по-битови, а интимността губи своя колорит и интерес. 

Това явление настъпва след определен период от време и е по-характерно при двойки с добри и близки отношения. Кога говорим за “сексуална скука” – когато сексът един с друг започне да се случва все по-рядко или спре да интересува единия или двамата партньори. Ако в една двойка няма секс в продължение на години и двойката не изпитва дискомфорт от това, не говорим за сексуална скука. Но ако партньорите в продължение на месеци усещат липсата на интерес, и този интерес не е прехвърлен към трети извън партньорските отношения, е желателно да потърсят консултация със сексолог.  

Сексуалната скука между партньорите

Причините за това може да са изключително разнообразни:

  • нищо интересно, ново не се случва, което води до адаптация
  • липса на елемент на постижение
  • липса на мотивация 
  • разминаване в техниката на секс
  • несъответствие в сексуалните сценарии
  • хормонални нарушения
  • поява на интерес извън връзката

Причина може да е и мъжкия комплекс на „Мадона-блудница“, когато партньорката се превръща в Съпруга и Майка и престава да бъде сексуален обект за него.

Женският еквивалент на този комплекс е на „Рицар и развратник“,  когато мъжът от агресивен, силен, предизвикателен и дори леко нагъл от фантазиите или реалността, попадне в образа на Баща и Рицар (приятел).

Сексуалната скука между партньорите

Причина може да бъде и липсата на комуникация и дълбоките чувства, когато влюбените, опитвайки се да се харесат един на друг в секса, често се отказват от предпочитанията си и пренебрегват нуждите си. Правене на неща, които не носят радост в секса, постепенно превръщат интимността в тежко задължение.

Ако тази криза бъде пренебрегната, тя може да предизвика неоснователна ревност и последваща брачна/партньорска изневяра.

Преодоляването на сексуалната скука е възможна и е взаимна отговорност на двамата партньори!

Кои са стъпките:

Специалистът ще ви помогне да обедините предпочитанията на партньорите в секса, да намерите и приложите нови форми на сексуална активност и да изберете експерименти, които са подходящи за вашите отношения.

Бързи препоръки:

  • Спешно намерете време за двама ви
  • Новост и разнообразие (излизане от зоните на комфорт)
  • Повече спонтанност

Успех!!!