Сексуалното влечение

Нормално ли е това, което се случва с мен?

Темата за сексуалността от табу, преминава през набавяне на информация чрез низко бюджетни списания и порно филми и достига до митовете – как трябва да се прави секс, в какви пози, колко често и продължително, с какви партньори, къде, кога, какво трябва да е количеството на семенната течност, какъв да е оргазма на жената и какви ли още не (темата за митовете ще разгледаме допълнително). Всичко това потиска Клиента и най-честия въпрос, с който идват при мен е : „Нормално ли е това, което се случва с мен?“. В сексологията няма норма! Едни се чувстват комфортно с едно, други с друго.

И мъже и жени изпитват дискомфорт в сексуалната сфера от различно естество, като общото при тях е: понижаване на влечението и желанието, нарушение на преживяването на наслада.

При жените често се наблюдава това, че нямат култура за собствената си физиология, за образа на половите си органи и имат травматизация на тази тема. Споделят за частична или отсъствие на наслада, както и за недостатъчно такава, имат фантазии, че нещо още могат да получат.

При мъжете, най-честите споделяния са за нарушения на ерекцията, в продължителност на половия акт, преждевременната еякулация.

Повечето сексуални дисфункции не са свързани с физиологични нарушения, а с определени преживявания, свързани с емоционалната сфера на човека.

При необходимост, за да се изключат физиологичните нарушения се търси консулт и съответно лечение при лекари в сферата на гинекология, урология, ендокринология, андрология, неврология, психиатрия и други.