Кризи в двойката

Кризи свързани със сексуалните взаимоотношения в двойката

Кризите в брака винаги и неминуемо оказват влияние върху сексуалните отношения в двойката.

Чести причини за конфликт са:

Трудна адаптация към семейния живот в първите години на връзката

Тук се включват новите правила, които двойката трябва да изгради наново. Всеки от партньорите идва от семейство, в което е живял, в което е имало определени правила, роли, граници, модели. Когато се съберат в двойка, всеки привнася нещо от собственото семейство, в което е отраснал. Тук често са първите конфликти. Те възникват когато всеки партньор иска да наложи този модел, който му е бил показан от неговите родители.

Несъвместимост на интересите и потребностите

Това е все по-често срещана причина за кризи в двойките. При този технологичен бум има голяма възможност за личностно надрастване и израстване. Едни от партньорите се възползват от това, а другите не. Така се разминават по вкусове, интереси, предпочитания и нагласи, възгледи и цели.

Различни педагогически позиции по отношение на възпитанието на детето, отсъствие на взаимно разбиране между родител и дете

Това е проблем, от който страдат самите деца, докато родителите се опитват да наложат отново своите възгледи за това, кое е правилно, кое не. Ще дам пример с това, че единия родител е склонен да се довери на хомеопатия, билкови отвари и други методи при лечение на детето, а другия родител категорично на фармакологичния. Този спор постоянно присъства и се пренася в други житейски ситуации.

Негативни качества в единия или и в двамата партньори

Тук става въпрос за употреба и злоупотреба с алкохол, цигари (било то и електронни), наркотични вещества, ПАВ, както и за зависимости към хазарт, порно, телевизия, игри и други.

Разминаване на сексуални желания и потребности и липса на комуникация

Този проблем се развива в двойката, при продължително сексуално общуване. В един период, единият от партньорите започва да разкрива предпочитанията си, които са различни от първоначално проявените. Тези нови потребности в зависимост от начина по който са представени, ако не са предварително обсъдени и няма взаимно съгласие се преживяват като насилие. Част от тях могат категорично да не се приема от другия партньор и това зависи от диапазона на приемственост – има неща в сексуалното поведение с които съм съгласен, неща, с които не съм, но мога да приема, и неща, с които категорично не съм съгласен и не бих могъл да приема).

Като резултат може да има няколко сценария – партньорът да откаже категорично или да ги приеме против волята си от страх, да не бъде отблъснат или заменен, като смята, че така ще съхрани връзката. Последствията са агресивно поведение, демонстративно неглижиране на партньора или постоянно натякване и изнудване, че ако не задоволи сексуалните желания означава, че партньора не обича истински. От страна на другия партньор е избягване на сексуална близост, бягство в болест, търсене на причини да са по-малко заедно или развиване на различни соматични състояния.

Насилие

Въпреки че насилието много често се среща в двойката, то рядко се разпознава, защото сме научени, че насилието е само физическо. Едва от последните няколко години се дава гласност на това, че то може да бъде и психологическо.

Но какво се включва под психологическо насилие? Това е тормозът или модерния термин булинг, който се използва повече като събирателен термин за многото видове училищно насилие. Освен всякакъв вид физическо насилие, булинга включва и нарочна социална изолация, сексуална злоупотреба, обиди, прикачване на обидни прякори, враждебно отношение на основа на етническа или сексуална принадлежност, заплахи, изнудване, злобни и лъжливи твърдения, повреда на вещи, мобилен тормоз, пълно неглижиране и много други форми. Този тормоз става все по-жесток с развитието на новите технологии. Проявява се с влизане в личното пространство чрез следене на лична кореспонденция, разбиване на пароли за достъп, постоянното следене и подслушване (от разпечатки на телефонни номера, лична кореспонденция, до намеса в комуникацията, проследяване на локация, наемане на хора, които да те следят и много други).

Много често партньорите се заблуждават и приема това поведение като знак на силна обич и притеснение, неглижират го с години, което развива в другия партньор все по-голяма потребност от свръхконтрол и агресия, но не физическа (независимо, че и тя не е изключена), а прикрита уж под грижа и ангажираност, като под този пред текст винаги имат оправдание за насилието си.

Не на последно място, други причини за криза в двойката могат да бъдат лошите взаимоотношения на единия от партньорите с околните близки – роднини, познати, приятели или нарушената етика в отношенията (изневяра, ревност). Тези проблем водят до обиди, обвинения, настройване един срещу друг, отчужденост.

Ако имате нужда да поговорите с някого, винаги можете да разчитате на мен. Потърсете ме, за да поговорим за вашите нужди и притеснения.

Последвайте ме в социалните мрежи Facebook , Instagram и YouTube, за да не пропускате нито една от интересните теми, които разглеждам.