Сексуалното влечение

Какво се случва в пубертета?

Промени! Промени, които са стресиращи, изненадващи, нежелани, плашещи и карат подрастващите да се чувстват различни, не харесващи се, подтиснати. Често в този период стават обект на подигравки от връстници, по-големи братя и сестри и родители. Много е важно в този период родителите да приемат, че децата се променят и да обяснят на децата си, че тези промени са част от порастването. Че промените не са под контрола му и това, което се случва с тялото му (където са най-видимите промени) е процес, който ще продължи няколко години.

Кога започва пубертета?

При всяко момче/момиче промените започват по различно време и не може да се предвиди кога точно. Нормално е на една и съща възраст юношите да са в различни фази на пубертета. Първите признаци при едни могат да започнат преди навършване на 10години, при други между 12 и 13 години, при трети след 16год., но завършват около 18годишна възраст. Когато тялото е готово, започват промените, които се контролират от мозъка.

Кога да започне запознаването на децата с половите органи и сексуалността?

Да, децата не живеят изолирани. В ранна детска възраст усещат разликата в телата между мама и тати. В детските ясли или градини забелязват разликата в половите органи между момченцата и момиченцата. Задават въпроси защо момченцата пишкат прави и имат „кокалче“, „чурка“ и всякакви други наименования, а момиченцата трябва да крякат или сядат на гърне. Подрастващите много рано имат достъп до порно снимки, филми, видео клипчета, започват да вярват в митове за секса наложени в обществото. Всеизвестен е факта, че в ранна възраст децата често стават обект на сексуално посегателство.

Наталия Фомичева в книгата си „Близост – книга за добрия секс“ описва множество проучвания, според които:

 • децата на възраст 5-6год е добре да знаят названията на половите органи (яйчници, пенис, тестеси, скротум, пубис, вагина, вулва, клитор, влагалище, полови устни) и да ги посочват по тялото си. Тук е много важно да се обясни на детето, че това са специални интимни места, до които могат да се докосват само родителите или лекар в присъствието на родител! За всеки друг това е забранено! И това трябва да се повтаря периодично.
 • децата на 7-8 години да са подготвени за предстоящите промени свързани с пубертета и със самия процес на сексуален акт, при който възрастните и зрели хора могат да правят секс за удоволствие и да зачеват деца. Тази информация е любопитна и познавателна, която все още не вълнува децата и те спокойно я приемат.
 • децата на 8-9 год може да получат информация за това какво се случва с тялото им сега, какво да очакват и всичко свързано с темата секс.

Какво преживяват подрастващите?

Представете си, колко са стресиращи промените в пубертета за детето, ако е първото в класа! Или как би се чувствало, ако всички в класа вече са с цикъл (за момичетата) или се бръснат (за момчетата), а при него няма никакви симптоми за това! Това може да е и вашето дете! Често децата са притеснени, подтиснати, срамуват се от тялото си. И ако децата не са подготвени да приемат тези промени като част от израстването, подигравките и закачките в училище и дома, прякорите и етикетите, които се поставят водят до тежки травми. Това е опасен период, в който при момичетата се посяват семената на хранителните разстройства като се започне от ограничение в храненето, броене на калории, отказ от храна, отхвърляне на телесните усещания и нарушения в образа за тялото. Като целта е да ограничат, спрат промените настъпващи в тялото им. При момчетата се наблюдава активиране на агресивните прояви, влизане в компании, в които искат да се докажат, изпъкнат, станат лидери и други. Това са травми, често неподозирани, незабелязани или неглижирани от родителите и остават трайни последици върху здравословното състояние, благополучието, себеприемането и сексуалността.

Детето напълнява?

В началото на пубертета напълняването е един от първите и най-често срещани симптоми за тийнейджърите. Предвид необходимостта от допълнителна енергия, повишаването на апетита, качването на няколко килограма е норма. Ако не се обясни това и не се подготвят юношите, подигравките за появилото се коремче, набъбналите гърди, обострянето на чертите на лицето, появилите се бузи или липсата на мускули, може да доведе до потиснатост. Коментарите в семейството относно поетото количество храна, ограничаването и контролирането на храненето, налагането на диети и други оказва физически и психически страдания, хранителни дисфункции (с всички произтичащи от това последствия като нарушения на физиологичните и когнитивни процеси като внимание, памет, концентрация) и отхвърляне на образа на тялото. В последствия се вижда отражение при самооценката, самочувствието, себеприемането, общуването и интимните отношения. Ако нещо притеснява родителите е препоръчително да се консултират със специалист – лекар педиатър, който проследява здравословното състояние на детето. Ако за родителят е трудно да приеме промените в детето си, препоръчвам да потърси специалист психолог. С него може да обсъдите как да преминете през този не лек период за цялото Ви семейство.

Как да подготвите детето за предстоящите промени свързани с пубертета?

Важно е родителите да приемат, че тези промени са реалност, а не да ги отхвърлят с думите „абсурд, още е рано, той/тя са още малки и други“. Порастването на детето е труден период и за родителите, в който те остаряват, контрола им се изплъзва, отговорностите стават по-големи, децата започват да им се противопоставят. Тук се сещам за поговорката: „Малки деца – малки проблеми, големи деца – големи проблеми“.

Добре е да се инициира спокоен разговор, в който детето да е подготвено, че ще чуе нещо важно. Колкото по-рано детето бъде запознато с предстоящите промени, толкова по-спокойно ги приема. Детето на 7-8 години с любопитство би слушало родителите си за нещо, което го очаква. С дете на 11-13 години такъв разговор е закъснял, защото то вече е задоволило любопитството си чрез различни източници. Вече може да изпитва чувства на неудобство, срам, дискомфорт, да е било подигравано, да има вярвания, че нещо с него не е наред и други. В тази възраст при опит на родителите да говорят на теми, свързани със сексуалността, често получават отговор от типа на: „Оф… знам!“. Родители споделят, че им е много неудобно да проведат такъв разговор. Често започват да отлагат като се „пазарят“, кой трябва да проведе разговора – педагозите, другия родител, психолога… Смятам, че колкото по-рано това се случи именно от родителя, толкова е по-добре за детето. Тази информация може след време да се повтори от друг авторитет. Важно е подобни разговори да се водят периодично като акцент са моментните промени и предстоящите такива.

Препоръчвам родителите да споделят с децата си как се чувстват от подобен разговор – развълнувани, уплашени, тревожни, притеснени. Някой може да изпитват чувство на неудобство, срам, дискомфорт… Добре е децата да знаят, че това е ново и за самите родители, понеже с тях никой преди години не е водил такъв разговор.

Повтаряйте на детето, че пубертета при всяко дете протича строго индивидуално. Едни съзряват по-бавно, други по-бързо и това зависи единствено и само от самия организъм. Много е важно да уверите детето си, че по никакъв начин не може да спре, забави или ускори пубертета си. Че този процес след като започне продължава години до окончателното му завършване.

Ако родителя изпитва неудобство да поговори с детето си на тема сексуалност, препоръчвам да посети сексолог-психолог, където да отработи собствената си тема със сексуалността.

Какво да очаква момичето в началото на пубертета?

Добре е жена да обясни на момичето какви промени го очакват по ред причини. Ако не е майката, може да е леля, вуйна, баба, приятелка на семейството или друга по-зряла жена. Така чрез личен пример и история, детето ще получи информация, че и големите са били тийнейджъри, че това е естествен процес, през който всеки човек преминава.

Този процес се ръководи от мозъка, по-точно от хипофизната жлеза, която отделя хормони. Тези именно хормони подпомагат развитието на половите органи и другите вторични полови белези, стимулират растежа, засилват апетита, променят настроението. Това е причината пубертета при всяко дете да протича строго индивидуално. При едни съзряването да е по-бързо, а при други по-бавно. Момичето трябва да знае, че по никакъв начин не може да спре, забави или ускори пубертета си. Нещо което се опитват да правят чрез диети, хранителни режими, отказ от храна и други. Пубертетът не е болест, а етап на трансформация, израстване и съзряване.

Какво да очаква малкото момиче в етапа на порастване:

 • израстване на височина, уголемяване на ханша и бедра, покачване на килограми, развиване на гърдите;
 • Омазняване на кожата и косата;
 • Поява на пъпки (акне);
 • Удължаване на лицето, изостряне на чертите;
 • Засилване на изпотяването, което може да е придружено от неприятна миризма;
 • Честа промяна в настроението;
 • Поява на окосмяване под мишниците, в областта на външните полови органи (пубиса), по-късно по краката и ръцете, възможно е по гърба, гърдите, под пъпа и по лицето;
 • Развитие на половите органи, овулация на яйчниците;
 • Настъпване на менструация, който в началото може да е нередовна, придружена с обилно кървене, понякога болезнена друг път не.
 • Засилен интерес към секса и всичко, свързано с него.

При всяко момиче реда на промените в тялото и психиката, проявата на видимите белези е различен, но винаги е свързан със стрес. Информираността, както всички възрастни знаят, намалява стреса! Затова не спестявайте тази информация на детето.

Какво да очаква момчето в началото на пубертета?

Добре е мъж да обясни на момчето какви промени да очаква. Баща, чичо, голям брат, приятел на семейството или друг авторитетен по-зрял мъж. Разбира се може и обучен психолог или майката. Чрез личен пример и история, момчето получава информация, че големите също са били тийнейджъри, че това е естествен процес, през който всеки човек преминава.

Този процес се ръководи от хипофизната жлеза в мозъка, която отделя хормон гона дотропин, отговорен за развитието на половите органи, на други вторични полови белези като окосмяване, мутация в гласа, растеж, увеличаване на апетита, промяна в настроението. Това е причината пубертета при всяко момче да протича строго индивидуално. При едни съзряването е по-бързо, при други по-бавно. Някой от промените при момчетата са видни и забележими, и поради това, че не се контролират може да доведе до засилване на тревожността, увеличаване на потиснатост, стрес, усещане за различие и други.

Какво да очаква малкото момче в етапа на порастване:

 • Израстване на височина, уголемяване на стъпалата, засилване на апетита, покачване на килограми, развиване на мускулите;
 • Омазняване на кожата и косата;
 • Мутиране в гласа – по-дебел или по-тънък;
 • Поява на пъпки (акне);
 • Удължаване на лицето, изостряне на чертите;
 • Засилване на изпотяването, което често е придружено от неприятна миризма;
 • Промяна в настроението;
 • Чувство на тромавост и пасивност или свръх активност;
 • Поява на окосмяване по лицето (брада, мустаци), под мишниците, в областта на половите органи, краката, ръцете, гърба, гърдите;
 • Уголемяване на пениса и тестесите (ерекция);
 • Производство на сперматозоиди от тестесите;
 • Поява на полюция (несъзнателно семеизпразване – еякулация) често през нощта;
 • Засилен интерес към всичко свързано със секс и подробности около него.

При всяко момче реда на промените в тялото и психиката, както и видимите белези е различен, но винаги е свързан със стрес. Информираността намалява стреса! Затова не спестявайте тази информация на детето. Пубертетът не е болест, а етап на трансформация, израстване, промени и съзряване.