Сексуалното влечение

Как да помогнем на жените да се научат да харесва и ценят своето тяло?

При мен идват жени с настъпили промени в телата им следствие на раждане, след физически травми, менопауза, възрастови изменения.

Често чувам, че им е много трудно да приемат промените в тялото си – отпускане на гърдите, кожата, стрии, подувания, напълнявания, белези и други. Казват, че са съгласни на всичко, което ще им помогне да приемат и да се научат да живеят с тези промени в тяло, което сякаш вече не е тяхното. Тези жени са разстроени са от това, че тялото им никога няма да бъде както преди.

Част от тях са имали проблеми с образа за тялото си, други са се стараели да се заобичат в предишното си тяло, а сега им се налага да започнат всичко отначало и да се учат да се приемат различни.

Забелязвам един интересен момент, при който в процес на разговор се разбира, че не е от такова значение, дали харесват тялото си или не, а дали тялото им би функционирало така, както те биха искали.

Ако жената е здрава, независимо от формите на тялото й, то е нормално и красиво. Тук е много важно на какво учат момичета още в детска възраст, какви коментари се правят по адрес на женското тяло. Повечето споделят, че като малки са им казвали, че тялото трябва да има ето такава (напълно конкретна) форма, за да бъде „идеално“, да бъде привлекателно, да бъде харесвано, иначе са извън класацията или нещо с тях не е наред.

Когато и в пубертетна възраст, когато промените в тялото са бързи и неконтролируеми, някой от връстниците напари негативен коментар, темата за образа на тялото става много болезнена. Това води до трудности при себевъзприемането, себеприемането, себеоценката. Това е и една от причините за честите хранителни проблеми и разстройства в тази възраст.

Образа на тялото е един от основните фактори при проблеми в сексуалността, които касаят фазите на желание и възбуда, затова не е за пренебрегване и неглижиране.