man and woman in bed, sex anxiety, sexologist,

Какво е СТОСН и как могат мъжете да се преборят с него?

СТОСН е синдром на тревожно очакване на сексуален неуспех.

Диагностичен критерий е, когато при здрави мъже (които нямат органична импотенция) при опит за сексуален контакт не възниква достатъчна за извършване на полов акт ерекция, като нарушението на еректилната функция е в един от следните варианти:

● Ерекцията възниква при ранните стадии на сексуален контакт, изчезва частично или напълно при опит за извършване на полов акт (преди настъпване на еякулация);
● Ерекцията се случва извън ситуация на полов акт;
● Възникващата ерекция е непълна (частична) и недостатъчна за провеждане на коитус;
● Ерекцията напълно отсъства.

Това, което се случва е, че мъжа със СТОСН се фиксира върху нарушената ерекция, която му се е случила някога, някъде (повечето мъже споделят за подобно преживяване). При следващ полов акт се увеличава тревожността, очакването, вълнението, което от своя страна води до намаляване на възбудата и при интимна близост ерекцията намалява. Така се получава един омагьосан кръг.

Мислите от типа „може да не ми се получи“ – така нареченото пророчество, водят до увеличаване на тревожността, от което следващия път не се получава действително, което за мъжа е утвърждаващо доказателство и си казва: „знаех си, помислих си го и то се случи. Значи нещо с мен не е наред!“.

И така вместо мъжа да се наслаждава на доброто общуване с жената, обстановката, близостта, възможността и други, той започва да си мисли дали ще получи ерекция или не, дали ще се изложи или не, което води до липса на наслада и удоволствие, силно засилване на тревожността. Следва избягване на интимни срещи и преживявания, отблъскване на всякакъв вид близост. Фокусът се премества върху хоби, работа, алкохол и други.

Как да разберете дали страдате от СТОСН?

Ако имате отлична ерекция при мастурбация, при фантазии, при първи полов контакт, при секс с нова партньорка, но в момент в който разберете, че ще правите секс, ерекцията изчезва от страх. Ако възниква ерекция по време на милване и ласки, когато сте облечени с партньора си, но изчезва когато се съблечете, когато се направи опит за въвеждане или по време на полов акт, преди настъпване на еякулация.

Какво е решението?

Този синдром се лекува с психотерапия! Целта е клиента да се научи да се фокусира върху други неща и да не се свързва с мислите си. Това работи, ако мъжа няма физиологични проблеми. За да се изключи органична патология е необходима предварителна консултация с уролог, андролог, кардиолог или ендокринолог.

Ако изпитвате тревожност преди и по време на полов акт, не чакайте проблемът да се разреши от само себе си. Целта при справяне със СТОСН е да възвърнете удоволствието от секса. Свържете се с мен, за да поговорим за начините, по които преживяването ви може да се подобри.

Не пропускайте да последвате профилите ми в социалните мрежи YouTube, Facebook и Instagram, защото там можете да намерите полезни съвети и интересна информация за теми, свързани със сексуалността, секса и интимността, както и сексуалните особености в поведението на хората.